Nederlands

Anthony Romaniuk – “a crown jewel of Australia’s artistic maturity”

De bekroonde Australische pianist en klavecinist Anthony Romaniuk eist recent de aandacht op als één van de rijzende sterren van zijn generatie. Hij is thuis in zowel oude als hedendaagse muziek en onderhoudt een drukbezette concertkalender met solorecitals (op pianoforte en moderne piano), kamermuziekconcerten, continuo- en zangbegeleidingen. Hij dirigeert ook geregeld ensembles van achter het klavier.

In het seizoen 2013-2014 maakte hij zijn recitaldebuut in De Bijloke (België), het Melbourne Recital Centre (Australië) en Restoration House (United Kingdom). In 2014-2015 debuteert hij ook in Sydney en Basel en geeft hij talrijke concerten in heel Europa, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië. Dit seizoen brengt hij ook kamermuziek met violiste Patricia Kopatchinskaja, cellist Pieter Wispelwey en het Australian String Quartet.

Als veelgevraagd concertpianist maakte hij tournees met het Australian Chamber Orchestra, Camerata of St John’s, Vox Luminis en Il Gardellino.

Opnamehoogtepunten in 2014-2015 omvatten Romaniuks medewerking aan Patricia Kopatchinskaja’s CD Take Two (Naïve) en een solo-opname voor het Weense label Paladino Music. Als opgemerkt kamermusicus maakte hij twee opnames voor het label Melba. Recensenten prezen Tzigane, met muziek van Ravel, als een ‘absoluut onmisbare’ opname (Mundo Clásico, Spain). Zijn tweede cd, Winterreise met tenor Steve Davislim werd omschreven als ‘een kroonjuweel van het hoge artistieke niveau in Australië’ (Listener, Nieuw Zeeland), ‘een betoverende en aangrijpende uitvoering. Vijf sterren’ (SA-CD.NET) en ‘absoluut verbluffend’ (Culturekiosque, VS).

Anthony Romaniuk studeerde aan de Manhattan School of Music en zet momenteel zijn studie verder bij de bekende pedagoge Sally Sargent. Zijn achtergrond in de jazz inspireert hem om zijn métier ook als improvisator te benaderen. Hij won talrijke prijzen, onder meer de Eerste Prijs in de Westfield International Fortepiano Competition (VS, 2011), en is laureaat van de Musica Antiquawedstrijd in Brugge (2010). Hij woont momenteel in België en doceert aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Comments are closed.